Tips:

Voorkomen is beter dan genezen en veel leed kan voorkomen worden.
Wij hebben voor u enkele tips op een rij gezet:

tips
  • Heeft u plannen om uw tuin opnieuw te bestraten, dan is het heel verstandig om bij de gevel eerst de riolering te bekijken. Heel vaak moet het mooie straatwerk weer worden opengebroken.
  • Plant geen grote bomen in de voortuin. Zeker niet ter hoogte van het toilet. Wortels van grote bomen groeien overal doorheen. Ook door PVC of Gres.
  • Leg geen vijver aan bovenop een riolering. Door het gewicht van de vijver kan schade aan het riool ontstaan. Bij evt. schade aan de riolering onder de vijver kom je er niet meer bij.
  • Plaats geen zware dingen zoals muurtjes e.d. waar de riolering loopt.
  • Spoel nooit vette jus, of sauzen door de gootsteen. Gooi vette jus of sauzen in een leeg melkkarton en haal met een keukenpapiertje het ergste vet uit een koekenpan voordat je hem omspoelt.
  • Maak regelmatig het sifon schoon. En vergeet dan de wastafel in de badkamer niet.
  • Maakt u gebruik van toiletblokjes aan de rand van het toilet, kijk dan uit dat deze niet per ongeluk in het toilet vallen. Mocht dit toch een keer gebeuren, spoel dan niet door. Dit zorgt gegarandeerd voor problemen.
  • Gaat u een hek of een schutting plaatsen? Kijk dan uit waar u de palen de grond in slaat.
kruipruimte isoleren

Gaat u uw kruipruimte isoleren? Houdt er dan rekening mee dat als u dat doet met piepschuim wokkels, chipjes of balletjes, de kruipruimte ontoegankelijk wordt en u het overzicht op uw leidingen (water en riolering) kwijt bent. Lekkages en breuken zijn niet meer zichtbaar.

isolatie in riolering

Mocht u toch het risico nemen en de kruipruimte laat volspuiten met piepschuim korrels, inspecteer dan vooraf heel goed de riolering. Mocht er al een gat zitten, verdwijnt uw kostbare isolatie in de riolering en zorgt voor verstoppingen.

gevolg van korrels

Ontstoppingsmiddelen zijn slecht voor het milieu, maar als u toch een ontstoppingsmiddel wilt gebruiken kies dan altijd voor een vloeibaar middel. Er zijn ook korrels verkrijgbaar (als je in de winkel het flesje schudt, hoor je dat het rammelt). Als deze korrels de verstopping niet kunnen oplossen, worden ze zo hard als glas. Zelfs met onze electrische veer kunnen we u dan niet meer helpen.

Afvoer verwarmingsketel verstopt

Gooi in de afvoer van de cv ketel regelmatig een scheutje azijn.
Het water dat bij de CV-ketel wegloopt is zeer kalkrijk.