ongedierte

Ratten zijn warmbloedige dieren. Veel mensen denken dat ze in de riolering wonen, maar ze wonen op een warm plekje, bijvoorbeeld uw kruipruimte, en gebruiken de riolering om hun voedsel te halen. Als u last heeft van ratten is dit vaak een aanwijzing dat er iets mis is met uw riolering en kunt u het beste een specialist raadplegen om uw riolering te inspecteren. Het rioleringssysteem is een onzichtbaar, maar heel belangrijk deel van iedere dag. Zo belangrijk dat men niet zonder kan. Men staat er als dagelijks gebruiker niet altijd bij stil waar al dat afvalwater naartoe stroomt als men het toilet doorspoelt, het afwaswater door de gootsteen laat weglopen of nadat we een bad hebben genomen. Het afvalwater stroomt door de riolering richting de zuiveringsinstallaties waar het na reiniging in open water stroomt.

Het rioleringssysteem heeft niet de capaciteit om al het afvalwater in een keer te verwerken daarom blijft een deel van dit afvalwater achter in de riolering. Daar ontstaat dan een biologisch afbreekproces. Dit geeft een nare stank en deze stank trekt op zijn beurt weer ratten aan. Ratten hebben zich door de loop der jaren aangepast aan deze leefomstandigheden. Veel mensen hebben angst voor ratten, maar het blijft een feit dat ratten een groot deel van ons afval opruimen in ons rioleringssysteem. Er is echter een groot nadeel aan ratten. Ze vermenigvuldigen zich razendsnel en zoeken naar zwakke plekken in de riolering om van en naar het riool te komen. Dit kunnen slechte verbindingen zijn, bouwfouten of slijtage.

Latrine vliegjes (ook wel rioolvliegjes genoemd)
Anders dan bij ratten leven rioolvliegjes in vuil water. Als u last heeft van Latrine vliegjes, dit zijn kleine vliegjes met grote vleugels. Is er meestal sprake van een lekkage van de riolering. Vuil rioolwater stroomt dan uw kruipruimte in en Latrine vliegjes zijn hier gek op.