Heel oude riolering!

Wij werken veel in Dordrecht. De oudste stad van Nederland met Stadsrechten sinds 1220. En dan kom je wel eens een oude riolering tegen.  Deze week werden we gebeld door iemand met rioolproblemen in een huis uit 1650.

Een schattig huisje. Mooi gerenoveerd met een riolering van PVC. Tenminste, het eerste stuk. Halverwege kwamen we ineens een heel oude riolering tegen. We dachten eerst dat de riolering tegelijk met het huis was aangelegd, maar een beetje onderzoek leert ons dat de eerste aangelegde rioleringen in steden stammen uit de 19e eeuw. Dus ergens in 1800.

De riolering in dit huis heeft dus ongeveer 200 jaar goed gewerkt. Dat noem ik nog eens vakmanschap. Tegenwoordig maken we zie niet zo duurzaam meer helaas.

Maar het is wel leuk om te zien.

Boomwortels Sequoia vernielen Riolering

In een straat in Dordrecht heeft de gemeente hele mooie Sequoiabomen neergezet. Het ziet er prachtig uit. Alleen hadden ze misschien toch beter wat onderzoek kunnen doen. Sequoia wordt ook wel Mammoetboom genoemd. De officiele naam is Sequoiadendron giganteum. Ik spreek geen Latijn, maar het woord giganteum zal waarschijnlijk niet klein betekenen.

De grootste mammoetboom is 80 meter hoog met een omtrek van 31 meter. Deze is wel duizenden jaren oud. De grootste in Nederland is heeft een omtrek van 7,9 meter.

Om te zorgen dat de bomen niet omvallen hebben ze natuurlijk ook ontzettend veel wortels. En deze wortels maken dus de riolering van de huizen kapot. Op de foto hiernaast is een stukje riolering ertussenuit gezaagd.  De riolering zit dus vol met wortels die de doorstroming blokkeren.

Nu is het zo dat de gemeente altijd netjes de schade herstelt. Maar ik vraag mij wel eens af of ze geen spijt hebben van de boomkeuze.

Werken bij een rioolbedrijf vies?

De algemene gedachten bij een rioolbedrijf is toch dat het vies werk is, maar dat is niet altijd het geval. Vandaag hadden we een klus om de regenwaterafvoer te inspecteren en traceren.
Heerlijk in het zonnetje tussen het riet aan de waterkant. Dit is dus ook werken aan de riolering.
 

Vet in de afvoer

Regelmatig moeten we de keukenafvoer ontstoppen en heel vaak zit er dan vet in de afvoer. “Hoe kan dat nou, ik kijk altijd heel goed uit met wat ik wegspoel” horen we dan vaak.

Jens heeft dan altijd een mooi voorbeeld. Als u een half glaasje melk in de gootsteen gooit, dan heb je de kraan nodig en zelfs een afwasborstel om de melk uit de gootsteen te spoelen. De bak is weer mooi schoon, maar in de afvoerpijp zit geen borsteltje, dus daar blijft altijd een restje aan de binnenkant van de pijp zitten.

Alleen laatst kwamen iets tegen in de afvoer waardoor dit voorbeeld niet altijd meer opgaat.  In de afvoer vonden we namelijk een elektrische tandenborstel.